ggts drzavna matura
Nagrada “Faust Vrancic”
Srpanj 11, 2017
ci
Javni poziv centra izvrsnosti
Listopad 28, 2017

O projektu Erasmus+ From Facebook to Face2Face: Cross-Cultural relations through Social Media and Beyond

magda projekt eramus+

F2FCult (akronim projekta)

Projekt  uključuje društvene medije kao okružje za učenje jezika i kulture, uključivanjem međukulturalne komunikacije i odnosa između  učenika Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita  i Menntaskólinn í Kópavogi (gimnazije i strukovne kulinarske škole) u Reykjaviku na Islandu. Komunikacija će se odvijati on-line, putem Facebooka i drugih društvenih medija, te osobno, posjećujući jedni druge.  Društveni mediji nisu iskorišteni samo u svrhu međukulturalne interakcije, već i kao vitalni dio okružja za učenje stvarajući novu dimenziju u prostoru  učenja. Ono osnažuje nastavu stranih jezika poboljšavajući sve četiri jezične vještine, proširujući njihove kulturne kompetencije i interese, umrežavajući i razmjenjujući informacije i osobne dojmove vezane uz njihova područja interesa.

Menntaskólinn í Kópavogi je bio prvi koji su koristili digitalne tehnologije u poučavanju i učenju na Islandu. Taj je razvoj u velikoj mjeri potaknut jezičnim odjelima u školi. Autori projekta su dr.ReynirÞórEggertsson i Magda Maver,prof. Očekuje se da će F2FCult,Erasmus+ projekt, povećati jezične kompetencije učenika i izgraditi most prijateljstva među njima, a potom i bolje razumijevanje različitih tradicija i kultura koje oblikuju naše živote i naša stajališta.
Učenici Graditeljsko geodetske tehničke škole koji  sudjeluju u projektu su:iz 2a razreda zanimanje geodetski tehničar Vinka Novak, Frane Vukičević, Luka Knežević, Jure Muslim, Marko Kulić, Marin Jakas, Toni Tomić te Mate Babić i Filip Dadić iz 4a razreda zanimanje geodetski tehničar; iz 2d razreda zanimanje arhitektonski tehničar: Marin Budimir. Do sad su pokazali zavidnu razinu jezičnih kompetencija i digitalne pismenosti. Oni su dreamteam naše škole koji može, zna i hoće. Kao dio održivosti projekta osnovana je Tematska umjetnička stvaraonica čiji ciljevi su:

Predstavljanje  i  afirmacija hrvatskog nacionalnog identiteta

Isticanje  bogatstva hrvatske i dalmatinske  baštine i tradicije s naglaskom na njegovanje pučke arhitekture u kamenu

Učvršćivanje potrebe za prepoznavanjem vrijednosti tradicije

Predstavljanje Hrvatske i promicanje njenog kulturno povijesnogbaštinskog blaga i identitetske gastronomije

Razvijanje interkulturalnih kompetencija učenika promoviranjem kulturne različitosti kao zajedničke vrijednosti i bogatstva

Organiziranje različitih vrstainterkulturalnih i kreativnih radionica i prodajnih izložbi s porukom i poukom

Poticanje i razvijanje kreativnosti obrađivanjem prirodnog kamena lomljenjem i rezanjem,oblikovanje predmeta od različitih materijala razvijajući pritom umjetnički vizualni izričaj te praktična znanja i vještine.

Korištenje recikliranih materijala i briga za okoliš. Učenici koji redovito i aktivno sudjeluju u njoj su:

1b

Borna Marinović(crtež)

1d

Ante Dražen Tranfić(crtež)

2d

Leo Ćelić dalmatinska pučka arhitektura i obrada drva(islandske kućice)

3a

Vinka Novak zlatovez

Marko Kulić obrada drva(seoske zaprege)

3d

Marin Budimir doodles (črčkarije)

Marina Anić umjetnički portreti

Jozo Sliško umjetnički portreti

Menntaskólinn í Kópavogi (gimnazija i strukovna kulinarska škola) u Reykjaviku na Islandu planiraju doći u posjetu učenicima Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita 13.11.2017.,a učenici Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita planiraju svoj posjet Islandu u travnju 2018. Po slijetanju na splitski aerodrom islandske učenike će dočekati obitelji hrvatskih učenika koje će ih ugostiti sve dane boravka. Drugog dana islandski učenici dolaze u Graditeljsko geodetsku tehničku školu, njihovi hrvatski vršnjaci prezentiraju im strukovne programe u kojima se obrazuju i za njih priređuju tematsku interkulturalnu izložbu svojih uradaka.  Istog popodneva planirano je razgledavanje znamenitosti grada Splita u pratnji turističkog vodiča. Nakon razgledavanja grada bit će im predloženo (ovisno o vremenskim uvjetima) igranje picigina na Bačvicama s našim učenicima ili bicikliranje po Marjanu. Trećeg dana je predviđena QR radionica za islandske i  naše učenike. Potom se odlazi u razgled Sinja i posjetu Muzeju alke. U Sinju je predviđen ručak u restoranu koji nudi sinjske specijalitete. Četvrtog dana je planirana posjeta Dvorcu Vitturi i gradu Trogiru te ručak. Petog dana je predviđen odlazak na Brač i posjeta kamenolomu u Pučišćima te ručak na Braču. Šestog dana je predviđena posjeta Kliškoj tvrđavi te odlazak u Ogorje i nogometna utakmica između naših i islandskih učenika na imanju Jure Muslima. (ovisno o vremenskim prilikama) Ručak na Klisu. Sedmog dana islandski učenici putuju na Island.

Više:

Projekt Erasmus+ u kojem će Marko Kulić iz Gale promovirati Sinjsku alku

Oni su naša budućnost: I kaštelanske snage u zanimljivom međunarodnom projektu

Umjetničke stvaraonice u Graditeljsko-geodetskoj školi

Erasmus+  GGTŠ 20. kolovoz 2017. – Nedjeljni akvarel – HR Radio Split

Erasmus+  GGTŠ 27. kolovoz 2017. – Nedjeljni akvarel – HR Radio Split

Erasmus+  GGTŠ 14. studeni 2017. – Regionalni dnevnik – HTV  

Vinka ugostila Islanđane u svojim Kaštelima – Portal grada Kaštela